ΠΩΣ ΝΑ ΒΡΑΣΩ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ;;

Όλοι μας έχουμε σπάσει αυγά καθώς προσπαθούσαμε να τα βράσουμε..υπάρχουν μικρά κολπάκια ώστε να το αποφεύγουμε..

Οι παλιοί τρώγανε το αυγό και ωμό, αλλά αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος για την αγνή προέλευση του καλά θα κάνεις να το βράσεις και με το παραπάνω. Προτείνω βράσιμο τουλάχιστον πέντε λεπτά, που είναι αρκετό για να σφίξει καλά το ασπράδι ενώ ο κρόκος μένει λίγο μαλακός στο κέντρο – αν και πάλι δεν είναι μελάτο. Από κει και πέρα αν το θέλεις σφιχτό άφησέ το λίγο ακόμα. Στα έξι λεπτά ας πούμε έχει σφίξει και ο κρόκος ενώ μετά τα επτά λεπτά έχει γίνει καλά σφιχτό. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι άμα το ξεχάσεις παραπάνω δεν έγινε και τίποτα. Αν δεν εξατμιστεί όλο το νερό του το αυγό δε θα καεί.

Πώς θα γίνει να μη μου σπάσει;

Αυτό είναι λίγο δύσκολο. Καταρχήν εξαρτάται από το ίδιο το αυγό. Μερικά αυγά έχουν λεπτό τσόφλι και σπάνε πιο εύκολα. Για να το προστατέψεις, ένα πρώτο βήμα είναι να βάλεις το αυγό αφού έχεις πρώτα βάλει λίγο νερό στο μπρίκι. Έτσι δε θα χτυπάει δυνατά στα τοιχώματα μέχρι να το γεμίσεις με νερό.
Μετά, καλό είναι να μην είναι πολύ στριμωγμένο. Αν βάλεις δυο αυγά σε ένα μπρίκι που χωράνε ίσα-ίσα τότε θα σπάσουν σίγουρα. Μια άλλη λύση είναι να βάλεις το νερό να βράσει πρώτα και μετά να σβήσεις το μάτι και να ρίξεις το αυγό μέσα. Έτσι το νερό δε θα κοχλάζει με αποτέλεσμα να μη χτυπιέται, αλλά πρέπει να το σκεπάσεις για να μην κρυώσει γρήγορα και να το αφήσεις παραπάνω – γύρω στο δεκάλεπτο.
Τέλος μπορείς να αφήσεις το αυγό λίγα λεπτά εκτός ψυγείου πριν το βράσεις για να ζεσταθεί λίγο και να μην αλλάξει απότομα θερμοκρασία, και να το βάλεις να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ίσα-ίσα να βράζει το νερό, αφήνοντας μέσα ένα μεταλλικό κουτάλι.

Μαγειρική Πανδαισία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: