ΤΟ ΡΟΔΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ!!

293853-pomegranate

Βάλτε το ρόδι στη μαγειρική σας!!

Το ρόδι από την αρχαιότητα ήτανε σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας.

Στην Αρχαία Ελλάδα κατά τα Θεσμοφόρια, γιορτές αφιερωμένες στην Δήμητρα, οι γυναίκες έτρωγαν ρόδι για να είναι γόνιμες, ενώ και η Ήρα, προστάτιδα του γάμου κρατούσε ρόδι στο δεξί της χέρι.

Στις μέρες μας θεωρείται ένα σύμβολο καλής τύχης. Αλλά εκτός την καλοτυχία που συμβολίζει είναι  ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πολύ χρήσιμο για τον οργανισμό μας.

 

Το ρόδι  περιέχει σημαντικές ποσότητες σε

  • σίδηρο
  •  σελήνιο
  • καροτένιο και
  •  βιταμίνη C.

Οι τρεις τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, αφού σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ροδιού παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος, κ.α.

Τα 100 γρ. ροδιού μας δίνουν περίπου 73 θερμίδες προερχόμενες κατά κύριο λόγο από υδατάνθρακες (17 γρ) και λιγότερο από πρωτείνη (1 γρ), ενώ το λίπος είναι περίπου 0,3 γρ.

Αποτελείται κατά 81% από νερό και προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου (250 mgr) και χαμηλές νατρίου. Η αναλογία αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού υψηλές ποσότητες νατρίου σε συνδυασμό με χαμηλές καλίου σχετίζονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Ας δούμε κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην υγεία μας:

  • Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αναστείλει το σχηματισμό και πολλαπλασιασμό όγκων σε καρκινικές σειρές κυττάρων του μαστού και του προστάτη.
  • Αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής αποκάλυψαν πως η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για 2 εβδομάδες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του περιορισμού της αθηροσκλήρωσης.
  • Αποτελέσματα προκαταρκτικών μελετών υποδεικνύουν πως οι περιεχόμενες στο ρόδι πολυφαινόλες μπορούν να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες που μεταξύ άλλων οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου Alzhemer’s. Μάλιστα, αντίστοιχες μελέτες σε ποντίκια αναφέρουν πως ο χυμός ροδιού μπορεί να αυξήσει τις γνωστικές λειτουργίες, ιδιότητα που συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου.
  • Οι περιεχόμενες ανθοκυανίνες προσδίδουν στο ρόδι αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ο χυμός του έχει επιπλέον αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

One thought on “ΤΟ ΡΟΔΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ!!

  1. Dimitris Manousakis 30/11/2012 στο 10:16 μμ Reply

    τώρα η Τρόϊκα θα δώσει εντολή να ξεριζώσουν όλες τις ροδιές στην Ελλάδα και να καταστρέψουν όλα τα ρόδια για να πάψει να υπάρχει γονιμότητα…..επίσης όποιος διανοηθεί και τολμήσει μόνον να σκεφτεί να κάνει ένα παιδί στο μέλλον θα φορολογείται αλύπητα…επειδή τα μέτρα έρχονται γρήγορα …προλάβετε…φάτε κανα ρόδι, πριν μας τα πάρουνε……ΤΟ POST πολύ τέλειο..δεν ήξερα τίποτα από όλα αυτά…παρόλο που μου αρέσουν τα ρόδια…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: