ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ!

γαλοπούλα

Πεντανόστιμη γαλοπούλα με παραδοσιακή γέμιση με κάστανα..σταφίδες..λευκό κρασί και κουκουνάρια!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

1 Κιλό κιμά

1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ

1 Ποτήρι του νερού λευκό κρασί

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ

24 κάστανα καθαρισμένα

1 φλιτζανάκι του καφέ μαύρη σταφίδα ξακουκούτσωτη

1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι καβουρδισμένο

1 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Μπαχάρι σε σκόνη

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μιά μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε το λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρετε καλά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.  Ρίξτετον κιμά και σοτάρετε τον καλά, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κάνει σβόλους.  Στη συνέχεια ρίξτε το κρασί και αφήστο τον κιμά να πάρει μία βράση.  Ρίξτε το αλάτι και τα μπαχαρικά.  Πρίν τελειώσει το βράσιμο ρίξτε το ρύζι και ανακτεύετε.  Αμέσως μετά τις σταφίδες και το κουκουνάρι.  Συμπληρώστε το κονιάκ και τα κάστανα. Αφήστε να πάρει μια καλή βράση για να εξατμιστεί το οινόπνευμα και χαμηλώστε τη φωτιά. Ρίξτε τον μαϊντανό. Προσοχή η γέμιση δεν πρέπει να είναι στεγνή. Αντίθετα πρέπει να είναι μελάτη. Για αυτό αν χρειάζεται συμπληρώστε με λίγο νεράκι και αφήστε να πάρει μια βράση. Αφήστε τη να γίνει χλιαρή και γεμίστε τη γαλοπούλα σας η οποία θα πρέπει να είναι γύρω στα 4 με 5 κιλά.

ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΧΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ:

1 1/2 Φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

3 κουταλιές της σούπας μέλι

1 κουταλιά της σούπας θυμάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Τα ανακατεύετε ολα μαζί και περιχύνετε την γαλοπούλα στο ταψί, φυλάτε λίγο μίγμα για να αλοίφετε ανα τακτά διαστήματα ωστε να δημιουργηθεί μια νόστιμη πετσούλα!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ:

Ράβετε την τρύπα της κοιλίτσας όπου βάλατε τη γέμιση και σε ένα ταψί την τοποθετείτε και προσθέτετε 1 ποτήρι του νερού νερό και 1 ποτήρι του νερού κρασι για να γίνει ωραία η σάλτσα. Αλείψτε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα μελιού σκεπάστε την με λαδόκολλα και βάλτε την στη μέση του φούρνου στους 180 βαθμούς . Να θυμάστε ότι για κάθε κιλό βάρους θέλει περίπου 1 ώρα ψήσιμο. Ετσι λοιπόν αν είναι 5 κιλά θέλει περίπου 4 1/2 ώρες ψήσιμο. Αν θέλετε να προσθέσετε πατάτες θα τις προσθέσετε την τελευταία ώρα του ψησίματος για να μην σας καούν και θα τις περιχύσετε με λαδάκι και λεμόνι.

Μαγειρική Πανδαισία

πηγή: Ευχαριστούμε πολύ τη φίλη της σελίδας για αυτή την υπέροχη συνταγή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: