ΤΑ ΑΥΓΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ!!

αυγα

Ένα αυγό μας δίνει περίπου 6 γραμμάρια αρίστης ποιότητας πρωτεΐνης. Τόσο βρίσκετε εάν καταναλώσετε 35 γρ. cottage cheese, ή 180 ml γάλα.

ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ

Οι πρωτεΐνες σχηματίζονται από μικρότερες μονάδες, τα αμινοξέα. Όλα τα σημαντικά αμινοξέα βρίσκονται στο αυγό σε πολύ σημαντικά επίπεδα.  Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την δημιουργία νέων κυττάρων και την ανάπλαση των νεκρών.

ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΥ

Τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου. Κάθε κρόκος αυγού περιέχει 1.2 mg σιδήρου όσο μία αρνίσια μπριζόλα ή 4 αποξηραμένα βερίκοκα. Το σίδηρο απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνουμε μαζί βιταμίνη C. Να θυμάστε όταν τρώτε αυγό ή τροφές με σίδηρο να τις συνοδεύετε μαζί με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλάδας ή ένα φρούτο ή λαχανικό για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου.

ΤΑ ΑΥΓΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Οι βιταμίνες που συναντάμε στο αυγό περιλαμβάνουν τις οικογένειες Α, D, και E και όλες από την οικογένεια Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξύ. Τα αυγά είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης Β12 –μία βιταμίνη που λείπει από τους φυτοφάγους. Βιταμίνες Α, D και E τις συναντάμε μόνο στον κρόκο του αυγού. Οι περισσότερες βιταμίνες από την οικογένεια Β τις συναντάμε και στο ασπράδι και στον κρόκο.

ΤΑ ΑΥΓΑ = ΠΗΓΗ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Σημαντικά ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρο τα παίρνουμε τρώγοντας τον κρόκο και το ασπράδι.

ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ

Κάθε αυγό μας δίνει περίπου 5 γρ. λίπους περίπου όσο λίπος παίρνει κανείς από μία μπουκιά λουκάνικου!

ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ένα μεσαίου βάρους αυγό μας δίνει περίπου 75 Kcal, περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων που μας δίνει ένα μήλο, μία φέτα τυρί ή το μισό απλό γιαούρτι. Αυτό κάνει το αυγό ιδανικό για δίαιτα αν σας το έχει προτείνει ο διατροφολός σας.

ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Όλες οι τροφές ζωικής προέλευσης έχουν χοληστερίνη, η οποία είναι πολύ σημαντική ουσία στον οργανισμό μας, ζωτικό κομμάτι στο τοίχωμα κάθε ανθρώπινου κυττάρου. Εάν δεν το πάρουμε από την τροφή ο οργανισμός μας θα το γεννήσει από μόνος του. Η χοληστερίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας για την λειτουργία των κυττάρων και για να παράγει και να μεταβολιίσει ορμόνες. Η χοληστερίνη δημιουργείται από τον ίδιο τον οργανισμό από το ήπαρ, είτε από την τροφή.Η «κακή» χοληστερίνη δημιουργείται απ΄τον ίδιο τον οργανισμό είτε από γενετική πάθηση είτε από υπερβολική κατανάλωση σε βιομηχανοποιημένες τροφές με υψηλά κορεσμένα λίπη.Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η χοληστερίνη στα τρόφιμα δεν δημιουργεί πρόβλημα εάν η διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά. Εάν προσέχουμε λοιπόν την διατροφή μας λογική κατανάλωση αυγών δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: