ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΣΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙ!!

χριστουγενιάτικο-τραπέζι

Εντυπωσιάστε φέτος με απλά αλλά πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά!! Σας δίνουμε ιδέες για ένα εύκολο αλλα νόστιμο μενού για αυτές τις γιορτινές ημέρες!!! Θα ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις τις επόμενες μέρες!! Καλά Χριστούγεννα να έχουμε!!!

ΣΑΛΑΤΑ:

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΡΟΚΑ, ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ ΜΕ ΞΥΔΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ

σαλάτα με ρόδι σπανάκι,ρόκακαι καρύδια

Μία αγαπημένη σαλάτα, δροσερή και θρεπτική, ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ:

300 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι

200 γρ. Τρυφερά φύλλα ρόκα

1 μέτριο ρόδι

2 κουτ σούπας σουσάμι

1 κουτ. σούπας μπαλσάμικο ξύδι

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι, άσπρο πιπέρι

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγα καρύδια μέσα με προσοχή μήπως κάποιος από την παρέα είναι αλλεργικός!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένετε πολύ προσεχτικά τα φύλλα του σπανακιού ώστε να καθαρίσουν καλά χωρίς να σπάσουν. Τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα βάζετε σε μια σαλατιέρα. Kαθαρίζετε το ρόδι και κρατάτε τα σπόρια, προσθέτοντάς τα στη σαλάτα. Καβουρδίζετε καλά το σουσάμι και το προσθέτετε κι αυτό. Αναμιγνύετε σε βαζάκι καλά το ξύδι, το αλάτι, το λάδι και το πιπέρι και περιχύνετε τη σαλάτα. Τέλος προσθέστε αν θέλετε καρύδια και τρίψτε απο πάνω λίγη παρμεζάνα.

ΟΡΕΚΤΙΚΑ:

ΦΕΤΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΗ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ

ΦΕΤΑ ΤΥΛΙΧΤΗ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ!

Τι πιο γευστικό και ελληνικό!! Απο μια φέτα τηγανιτή με μέλι και σουσάμι!! Απολαύστε το αποκλειστικά από την Μαγειρική Πανδαισία!!

ΥΛΙΚΑ: (για 4 άτομα)

4 Τετράγωνα κομμάτια φέτας  6Χ6 εκατοστά περίπου και ύψους 1 εκατοστό

4 Φύλλα κρούστας

Λάδι για τηγάνισμα

2 κουταλιές της σούπας σουσάμι

4 κοφτές κουταλιές της σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση.  Βάζετε από δύο μιδά φύλλα το ένα επάνω στο άλλο.  Στο κέντρο τους τοποθετείτε το κομμάτι της φέτας. Το διπλώνετε σε φάκελο και το αφήνετε να περιμένει.  Ετοιμάζετε τη σάλτσα.  Σε ένα μπρίκι ρίχνετε το μέλι, και μία κουταλιά της σούπας νερό, τα βράζετε και τα ανακατεύετε.  Διατηρείτε το μίγμα χλιαρό.  Ζεσταίνετε καλά το λάδι και τηγανίζετε τα φακελάκια φύλλου γεμισμένα με τη φέτα μέχρι να ροδοκοκκινίσον.  Τα βγάζετε , τα βάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα σερβίρετε στα πιάτα.  Περιχύνετε με 1 ½ κουταλιά της σούπας το μίγμα με το χλιαρό μέλι στο κάθε ένα και πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι.

 

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΜΕ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Λουκάνικο χωριάτικο με μετσοβόνε  και ντονματίνι!

ΥΛΙΚΑ: (για 8 άτομα)

1 λουκάνικο χωριάτικο ψημένο στο τηγάνι

4 φέτες μετσοβόνε

4 ντοματίνια κομμένα στη μέση

Βασιλικό φρέσκο

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

8 πιτάκια μικρά για σουβλάκια ή ψωμί του τοστ κομμένο σε στρογγυλό σχήμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε τις πίτες για λίγα λεπτά ή αν χρησιμοποιήσετε ψωμί του τοστ σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο βάζετε τις στρογγυλές φέτες που τις έχετε κόψει με ένα κούπ πατ και τις τσιγαρίζετε όπως τα κρουτόν. Κόβετε το λουκάνικο σε ροδέλες και το τηγανίζετε με λίγο ελαιόλαδο και με ένα κουπ πάτ κόβετε στην ίδια περίπου διάμετρο και το τυρί μετσοβόνε. Τοποθετείτε στα πιτάκια ή το ψωμί το λουκάνικο και απο πάνω το τυρί και τα τοποθετείτε στο φούρνο για λίγη ώρα μέχρι να λιώσει το τυρί.  Όταν τα βγάλετε από το φούρνο βάζετε μισό ντοματίνι στο κάθε ένα ξεχωριστά και λίγο αλάτι, πιπέρι, ελάχιστη ρίγανη  και 1 φύλλο φρέσκο βασιλικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη ξεχάσετε να συνδιάσετε και τα δύο ορεκτικά σε ένα πιάτο!!!

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ:

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΑΠΟ ΚΑΣΤΑΝΑ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

γαλοπούλα

Πεντανόστιμη γαλοπούλα με παραδοσιακή γέμιση με κάστανα..σταφίδες..λευκό κρασί και κουκουνάρια!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

1 Κιλό κιμά

1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ

1 Ποτήρι του νερού λευκό κρασί

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ

24 κάστανα καθαρισμένα

1 φλιτζανάκι του καφέ μαύρη σταφίδα ξακουκούτσωτη

1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι καβουρδισμένο

1 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Μπαχάρι σε σκόνη

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μιά μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε το λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρετε καλά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.  Ρίξτετον κιμά και σοτάρετε τον καλά, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κάνει σβόλους.  Στη συνέχεια ρίξτε το κρασί και αφήστο τον κιμά να πάρει μία βράση.  Ρίξτε το αλάτι και τα μπαχαρικά.  Πρίν τελειώσει το βράσιμο ρίξτε το ρύζι και ανακτεύετε.  Αμέσως μετά τις σταφίδες και το κουκουνάρι.  Συμπληρώστε το κονιάκ και τα κάστανα. Αφήστε να πάρει μια καλή βράση για να εξατμιστεί το οινόπνευμα και χαμηλώστε τη φωτιά. Ρίξτε τον μαϊντανό. Προσοχή η γέμιση δεν πρέπει να είναι στεγνή. Αντίθετα πρέπει να είναι μελάτη. Για αυτό αν χρειάζεται συμπληρώστε με λίγο νεράκι και αφήστε να πάρει μια βράση. Αφήστε τη να γίνει χλιαρή και γεμίστε τη γαλοπούλα σας η οποία θα πρέπει να είναι γύρω στα 4 με 5 κιλά.

ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΧΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ:

1 1/2 Φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

3 κουταλιές της σούπας μέλι

1 κουταλιά της σούπας θυμάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Τα ανακατεύετε ολα μαζί και περιχύνετε την γαλοπούλα στο ταψί, φυλάτε λίγο μίγμα για να αλοίφετε ανα τακτά διαστήματα ωστε να δημιουργηθεί μια νόστιμη πετσούλα!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ:

Ράβετε την τρύπα της κοιλίτσας όπου βάλατε τη γέμιση και σε ένα ταψί την τοποθετείτε και προσθέτετε 1 ποτήρι του νερού νερό και 1 ποτήρι του νερού κρασι για να γίνει ωραία η σάλτσα. Αλείψτε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα μελιού σκεπάστε την με λαδόκολλα και βάλτε την στη μέση του φούρνου στους 180 βαθμούς . Να θυμάστε ότι για κάθε κιλό βάρους θέλει περίπου 1 ώρα ψήσιμο. Ετσι λοιπόν αν είναι 5 κιλά θέλει περίπου 4 1/2 ώρες ψήσιμο. Αν θέλετε να προσθέσετε πατάτες θα τις προσθέσετε την τελευταία ώρα του ψησίματος για να μην σας καούν και θα τις περιχύσετε με λαδάκι και λεμόνι.

ΓΛΥΚΟ:

ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΣΤΑΝΟ

Kορμός κάστανο!

ΥΛΙΚΑ: (για 6 με 8 άτομα)

800 Γραμ. κάστανα (βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια)

250 Γραμ. βούτυρο

125 Γραμ. κακάο σε σκόνη

200 Γραμ. ζάχαρη άχνη

80 Γραμ. μπισκότα (τύπου μιράντα)

2 σφηνάκια ουίσκι ή κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές και αφράτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μίξερ για να τα χτυπήσετε στη συνέχεια ρίχνετε και το κακάο. Σε ένα άλλο μπόλ βάζετε τα κάστανα κομμένα σε μικρά κομμάτια και τα μπισκότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια αφού πρώτα τα έχετε ραντίσει σε ένα πιάτο μέσα με το ουίσκι ή το κονιάκ. Ρίξτε το μίγμα με το κακάο, το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μέσα στα σπασμένα μπισκότα και τα κομμένα κάστανα και ανακατεψτε καλά. Τυλίξτε το με λαδόκολλα σε σχήμα μακρόστενο και τοποθετήστε στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες. Όταν σφίξει κόψτε σε λεπτές ροδέλες και πασπαλίστε με λίγο ζάχαρη άχνη ή κακάο ή τριμμένη σοκολάτα.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!

 

 

One thought on “ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΣΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙ!!

  1. Dimitris Manousakis 16/12/2012 στο 1:00 μμ Reply

    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!! Πολύ ωραίο το μενού…μπράβο ωραίος συνδιασμός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: