ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΣΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙ!!!

Γιορτινό τραπέζι !!!!!

Η σημερινή μας πρόταση.. αντί για γαλοπούλα….αρνάκι με μέλι, κρασί και πορτοκάλι! Σαλάτα χωριάτικη με παξιμάδια και φέτα! Κρέπες με σπανάκι και για γλυκό υπέροχο καταϊφι με κρέμα και φυστίκια Αιγίνης!!!

ΣΑΛΑΤΑ: ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΜΕ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ

Χωριάτικη με παξιμάδια!

ΥΛΙΚΑ:
2 ώριμες σφιχτές ντομάτες
1 καθαρισμένο αγγούρι σε φέτες
1 πράσινη πιπεριά χωρίς σπόρους
2 παξιμάδια σταρένια ή κρίθινα
Φέτα 200 γρ. κομματιασμένη
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 φλιτζάνι μαρουλόφυλλα χοντροκομμένα
Ελιές Καλαμών 10-12
Ελαιόλαδο 6-7 κουταλιές της σούπας
Αλάτι όσο θέλετε

Λίγη ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βρέχετε ελαφρά τα παξιμάδια και τα κομματιάζετε. Τα ρίχνετε σε μπολ. Κόβετε τη ρόκα ή το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια (αφού τα πλύνετε και τα στραγγίσετε) και τα σκορπίζετε πάνω από τα παξιμάδια.  Κατόπιν τοποθετείτε σε φέτες τις ντομάτες, σε ροδέλες το αγγούρι, την πιπεριά και τα κρεμμύδια και από πάνω σκορπίζετε τη φέτα.   Χτυπάτε σε σέικερ ή σε μπολ με πιρούνι το λάδι,  λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη  μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνετε τη σαλάτα.  Σκορπίζετε τις ελιές και σερβίρετε.

ΟΡΕΚΤΙΚΟ: ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Κρέπες σπανάκι

ΥΛΙΚΑ:

200 γρ. βούτυρο

4 με 5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χονδροκομμένο

3 αυγά χτυπημένα

1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

200 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη

Αλάτι και πιπέρι

Χυλός για κρέπες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πρώτα βάζετε 150 γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά. Σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5 λεπτά της ώρας, μέχρι να μαλακώσουν.   Πλένετε καλά το σπανάκι, αφαιρείτε τα χοντρά κοτσάνια και το ζεματάτε για 10 λεπτά περίπου,  προσθέτετε μπόλικο κρύο νερό και το στραγγίζετε και στη συνέχεια το βάζετε στην κατσαρόλα με το βούτυρο  και τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και το σοτάρετε για 5 λεπτά.   Μετά προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, και αφήνετε το μίγμα στη φωτιά.  Προσθέστε τα αυγά, τον άνηθο, 100 γρ. από τη γραβιέρα, ή την παρμεζάνα και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύετε καλά.  Βάζετε  2 κουταλιές από τη γέμιση στην άκρη κάθε κρέπας, τις τυλίγετε καλά και τις βάζετε σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος αλειμμένο ελαφρώς με βούτυρο τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί με την άκρη της προς τα κάτω για να μην ξετυλιχτεί.   Πασπαλίζετε τις κρέπες με λίγο βούτυρο και την υπόλοιπη γραβιέρα ή παρμεζάνα. Ψήνετε  μέχρι να ροδίσουν περίπου για 10 με 15 λεπτά σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 190°C. Προσοχή μετά απο λίγο βάλτε λίγο αλουμινόχαρτο απο πάνω από το ταψί ή το πυρίμαχο σκεύος για να μην σας καούν απο πάνω μέχρι να ψηθούν και μέσα και αφήστε για άλλα 5 λεπτά αν χρειάζετε.

ΚΥΡΙΩΣ:  ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ  ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

1451

Υλικά

1 μπουτάκι Αρνίσιο (περίπου 2 κιλά)

3 κουταλιές Μέλι

Το χυμό από 1/2 Λεμόνι

3 κουταλιές Μουστάρδα

100 γρ. Ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι Κόκκινο ημίγλυκο κρασί

Το χυμό από 1 πορτοκάλι

Ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένουμε και τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψί

2. Χτυπάμε όλα τα άλλα υλικά μας στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα μας στο κρέας ώστε να το καλύψει παντού και προσθέτουμε αλατοπίπερο.

3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για μία ώρα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς για μια ακόμα ώρα.

4. Κατά τη διαρκεια του ψησίματος, αλείφουμε το κρέας με το μείγμα που έχει περισσέψει .

Σημείωση : Μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες στο ψητό μας που θα πάρουν την υπέροχη γεύση και μυρωδιά του μείγματος που έχουμε ετοιμάσει.

(Επίσης εάν δεν θέλουμε αρνί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατσίκι)

ΓΛΥΚΟ: ΕΚΜΕΚ ΚΑΤΑΪΦΙ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ

καταϊφι

ΥΛΙΚΑ:

1 πακέτο καταϊφι

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λιωμένο βούτυρο

100 Γραμ. φυστίκι Αιγίνης ψύχα

Κρέμα πατισερί

1 κουτί κρέμα γάλακτος

ΣΙΡΟΠΙ:

2 Φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

1 Φλιτζάνι του τσαγιού νερό

1 φλούδα λεμόνι

Βράσιμο 10 λεπτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βουτυρώνετε ένα παραλληλόγραμμο ταψί και απλώνετε πάνω το καταϊφι ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.  Το περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.  Όταν είναι έτοιμο το αφήνετε να κρυώσει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να το σκεπάσετε.  Ενδιάμεσα έχετε ετοιμάσει το σιρόπι και περιχύνετε το καταϊφι με το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό).  Κατόπιν καλύπτετε ομοιόμορφα το ταψί με την κρέμα πατισερί.  Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγύ και γαρνίρετε με αυτή το γλυκό πασπαλίζοντας πάνω της το φυστίκι.

Kαλές γιορτές!!!

 

One thought on “ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΣΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙ!!!

  1. Dimitris Manousakis 19/12/2012 στο 8:49 μμ Reply

    Π Ε Ι Ρ Α Σ Μ Ο Σ !!!! ΜΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ !!! αχ…και αργούν ακόμα οι γιορτές…. ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για τις προσπάθειές σας για να μας πλουτίσετε με τις ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ συνταγές σας τη κουζίνα μας και να μας ανοίξετε την όρεξη και για να τις μαγειρέψουμε …αλλά και κατά κυριολεξία….ΤΕΛΕΙΟΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΙ ΓΕΥΣΕΩΝ……

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: