ΑΜΥΓΔΑΛΑ…ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΠΟΥΚΙΑ!!

αμύγδαλα!

Όλοι γνωρίζουμε την υψηλή διατροφική αξία των ξηρών καρπών στην καθημερινή μας διατροφή. Τι κάνει όμως τα αμύγδαλα τόσο ξεχωριστά;

Πρώτον, τα αμύγδαλα παραμένουν τραγανά και γευστικά!

Δεύτερον, κάνουν καλό στην υγεία με κάθε μπουκιά! Κάθε αμύγδαλο αποτελεί φυσική πηγή πρωτεϊνών, περιέχει εννέα βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών, βιταμίνης Ε και ασβεστίου!

Η βιταμίνη Ε έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό μας από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες.  Επίσης με την βιταμίνη Ε που περιέχεται σε σημαντική ποσότητα στα αμύγδαλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και έτσι προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από την οξείδωση και κατά συνέπεια την αποφυγή εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων. Μπορούμε να πούμε ότι τα αμύγδαλα σε καθημερινή βάση μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της καρκινογένεσης και άλλων παθήσεων.

Επιπλέον, το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο σε αρκετές λειτουργικές διεργασίες του σώματος όπως η μυϊκή συστολή και η καρδιακή λειτουργία, ενώ οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τη ρύθμιση της απορρόφησης λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης και την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου.

Οι φυτοστερόλες και τα φλαβονοειδή εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση. Οι φυτοστερόλες αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο και τα φλαβονοειδή εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση.Δεν περιέχουν χοληστερόλη!

Το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχουν τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Προσοχή όμως θα πρέπει να δοθεί…

  • Στην ποσότητα. Η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λίπος (1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες).
  • Στην κατανάλωση τους από άτομα που έχουν αλλεργία στα αμύγδαλα. Η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναφυλακτικό σοκ, κατάσταση επικίνδυνη για την υγεία.
  • Στα αλατισμένα αμύγδαλα γιατί το αλάτι οδηγεί σε εμφάνιση υπέρτασης συνδυαστικά με άλλους παράγοντες κινδύνου και σε κατακράτηση υγρών στο σώμα.
  • Στους φρέσκους και αξεφλούδιστους ξηρούς καρπούς (μη επεξεργασμένους) γιατί η επεξεργασία (π.χ καραμελοποίηση) οδηγεί σε απώλεια των ευεργετικών ιδιοτήτων τους.
  • Στην αποθήκευση των αμυγδάλων αλλά και γενικά των ξηρών καρπών καθώς κάτω από κατάλληλες συνθήκες (λάθος συντήρηση) αναπτύσσονται οι αφλατοξίνες. Πρόκειται για τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από μύκητες (μούχλα) όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: