ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ!!!

λαχανοντολμάδες!

Ακολουθήστε βήμα – βήμα τη συνταγή μας για σίγουρη επιτυχία!!! Για τέλειους λαχανοντολμάδες!!

ΥΛΙΚΑ: Για τη γέμιση

600 Γραμ. κιμά μοσχαρίσιο

7 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα

Μισό ματσάκι άνιθο

1 ξερό κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

γέμιση!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζετε σε ένα μεγάλο μπόλ τον κιμά, το ρύζι, τον άνιθο ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και τέλος το ελαιόλαδο.  Αφήνετε το μίγμα στην ακρη και θα το χρησιμοποιήσετε μόλις βράσετε το λάχανο.

ΥΛΙΚΑ: Για το λάχανο

1 μέτριο λάχανο πράσινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό βάζουμε μέσα το λάχανο και αφήνουμε για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσουν -βράσουν τα εξωτερικά φύλλα μας.

βρασμός λάχανο!

Στη συνέχεια αφαιρούμε εκείνα τα φύλλα και ξανα βάζουμε στην κατσαρόλα το λάχανο για να μαλακώσουν – βράσουν και τα υπόλοιπα φύλλα μας.

φύλλα βρασμένα!

Μπορεί να ξανακάνουμε αυτή την διαδικασία άλλη μία φορά ανάλογα με το λάχανο που έχουμε. Αυτή τη φορά βάζουμε φύλλα και όχι το λάχανο. Κάθε φορά αφαιρούμε τα βρασμένα φύλλα!

φύλλα που βράζουν!

Στο τέλος θα μας περισσέψει το κεντρικό μέρος από το λάχανο.  Αφείνουμε να κρυώσουν τα φύλλα μας για λίγα λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Για το τύλιγμα

Πέρνουμε ένα – ένα φύλλο και κόβουμε το σκληρό μεσαίο κομμάτι με ένα ψαλίδι.

κόβουμε το σκληρό μέρος!

Προσθέτουμε σε κάθε φύλλο απο μία κουταλιά από το μίγμα με το κιμά και το  ρύζι και τυλίγουμε τον ντολμά μας.

διαδικασία γεμίσματος!

Πιέζουμε ελαφρά κάθε ένα ντολμά ελαφρά για να φύγουν τα περιτά υγρά του.

τυλιγμένοι ντολμάδες!

ΥΛΙΚΑ: Για την κατσαρόλα

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

2 κούπες νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Για την κατσαρόλα

Μόλις φτιάξετε όλους τους ντολμάδες σε μια κατσαρόλα βάζετε πρώτα κάτω μερικά φύλλα από το λάχανο που περίσεψαν  ώστε να μην μας κολλήσουν οι ντολμάδες μας.

φύλλα κάτω!

Προσθέτε έναν έναν κυκλικά και μετά την δεύτερη στρώση βάζετε ένα πιάτο απο πάνω ή ένα καπάκι από μια κατσαρόλα αυτό βοηθάει να μην μας ανοίξουν οι ντολμάδες μας.

γέμισμα κατσαρόλας

για να μην μας ανοίξουν οι ντολμάδες!

Στη συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα μας στην εστία μας σε δυνατή φωτιά και πρίν πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε λίγο νερό μετά από ένα 20 λεπτά και αλάτι και πιπέρι.  Αφήνουμε συνολικά για περίπου 40 λεπτά και δοκιμάζουμε έναν ντολμά να δούμε αν έχει γινει.Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πάμε να φτιάξουμε το αυγολέμονο.

ΥΛΙΚΑ: Για το αυγολέμονο

1 αυγό

Χυμό από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ρίχνουμε το ασπράδι σε ένα βαθύ πιάτο και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει, ρίχνουμε τον κρόκο και ξαναχτυπάμε.

αυγολέμονο!

Σταδιακά και σιγά-σιγά ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι.

αυγολέμονο!!

Αφού έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά όπως έχουμε πει την κατσαρόλα με τους έτοιμους πλέον λαχανοντολμάδες μας πέρνουμε με ένα κουτάλι λίγή σάλτσα και ρίχνουμε λίγο- λίγο στο πιάτο με το αυγολέμονο.

αυγολέμονο!!!

Και στη συνέχεια όλο το μίγμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας. Βάζουμε ξανά στην εστία την κατσαρόλα μας να πάρει μία βράση και οι λαχανοντολμάδες μας είναι έτοιμοι!!! Καλή επιτυχία!!

‘Μαγειρική Πανδαισία’

Advertisements

2 thoughts on “ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ!!!

  1. sofiaskar 31/12/2013 στο 1:47 μμ Reply

    Συγχαρητήρια για την περιγραφή. Κι εγώ ακριβώς έτσι τους φτιάχνω. Ετοιμάζομαι τώρα και μπήκα να πάρω ιδέες, αλλά η δική σου είναι ό τι καλύτερο.Καλή χρονιά να έχεις.

    • Μαγειρική Πανδαισία 01/01/2014 στο 10:48 πμ Reply

      Ευχαριστούμε πάρα πολύ!!! Καλή Χρονιά με υγεία πάνω απο όλα!!! Και καλά μαγειρέματα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: