ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΓΕΥΜΑ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ!!!

χαρταετος

Η καθαρή Δευτέρα πλησιάζει..σας δίνουμε κάποιες προτάσεις για το γιορτινό σας τραπέζι!!!

ΟΡΕΚΤΙΚΑ:

ΧΤΑΠΟΔΙ ΨΗΤΟ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ Η ΣΤΗ ΨΗΣΤΙΕΡΑ

χταπόδι στα κάρβουνα!

ΥΛΙΚΑ:

1 μέτριο χταπόδι

1 πρέζα Αλάτι

Ρίγανη

Ελαιόλαδο

Λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι μας, αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια , το στομάχι και το μελάνι. Βάζουμε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα με νερό με λίγο αλάτι για να βράσει σε σιγανή φωτιά για λίγο, θέλουμε να μη βράσει πολύ. Το βγάζουμε από την  κατσαρόλα μας το στραγγίζουμε το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη και το ψήνουμε στα κάρβουνα ή την ψησταριά που έχουμε για 10 με 15 λεπτά γυρίζοντας το 2 με 3 φορές. Αφού ψηθεί το  κόβουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με λαδολέμονο και λίγη ρίγανη.

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ντοματοκεφτέδες

ΥΛΙΚΑ:

3 Ντομάτες μεσαίου μεγέθους

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Δυόσμο 4-5 φύλλα

1 με 2 πρέζες αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

1 Κρεμμύδι ξερό μικρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΕΦΛΟΥΔΙΖΟΥΜΕ,ΤΙΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΓΡΑ.  ΤΙΣ ΨΙΛΟΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΚΥΒΑΚΙΑ ΜΙΚΡΑ.  ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΔΥΟΣΜΟ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΛΕΥΡΙ ΟΣΟ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΙΓΜΑ. ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ  ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΔΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΙΣΟΥΝ.

ΕΛΙΕΣ 

olive2

Σε ένα πιάτο βάζουμε λίγες ελιές με λίγο ελαιόλαδο.

ΧΑΛΒΑΣ

χαλβάς με φυστίκι

Σε ένα πιάτο βάλτε χαλβά της αρεσκείας σας..με φυστίκι, αμύγδαλα, βανίλια ή σοκολάτα!

ΣΑΛΑΤΑ:

ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

μαυρομάτικα φασόλια

ΥΛΙΚΑ:

250Γραμ. Φασόλια μαυρομάτικα

1/2 ξερό κρεμμύδι ξερό

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Λεμόνι

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά πλένουμε τα φασόλια μας. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε μέχρι να βράσουν – μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε όταν είναι έτοιμα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο με το ξερό κρεμμύδι κομμένο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και τέλος και λίγο λεμόνι.

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

taramosalata

ΥΛΙΚΑ:

4-5 Φέτες Ψωμί

1 Κρεμμύδι  Ξερό  Μικρό

Χυμό από ένα λεμόνι

Ταραμάς Λευκός  1 Κουταλιά  Περίπου  80 Γραμ .

1 Φλιζτάνι του  τσαγιού ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε το ψωμί να μουλιάσει, αφαιρούμε την κορα και το στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά από το νερό.  Στη συνέχεια το βάζουμε στο μούλτι- μπλέντερ μαζί με τον ταραμά, το κρεμμύδι , το χυμό από το λεμόνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.  Το ελαιόλαδο το βάζουμε λίγο- λίγο μέχρι να δέσει όσο θέλουμε περίπου είναι ενα φλιτζάνι του τσαγιού.

ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ:

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

γαριδομακαρονάδα

θαλασσινή αμαρτία…

ΥΛΙΚΑ :

1 πακέτο μακαρόνια (της αρεσκείας σας)

1 κιλό γαρίδες μεσαίου μεγέθους

2 μέτρια κρεμμύδια

1 σκελίδα σκόρδο

1 1/2 ποτήρι (του κρασιού) λευκό κρασί

6 κ.σούπας ελαιόλαδο

2 ντομάτες ψιλοκομμένες

250 γρ. πολτό ντομάτας και λιγο κετσαπ

Αλάτι , πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τo  σκόρδο ολόκληρo. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και σωτάρουμε. Προσθέτουμε τις γαρίδες. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πολτό ντομάτας, λίγη κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου για 20 λέπτα. Αφαιρούμε τις γαρίδες από τη σάλτσα και τοποθετούμε σε ένα άλλο σκεύος. Στη σάλτσα προσθέτουμε 1 ποτήρι νερο, αν χρειαστεί κα δεύτερο, και μέσα σ’αυτή τη σάλτσα βράζουμε τα μακαρόνια. Λίγο πρίν ολοκληρωθεί ο βρασμός τοποθετούμε τις γαρίδες και μολίς έχει πιεί τελείως τη σάλτσα το φαγάκι μας είναι έτοιμο.

(Μπορούμε όμως εναλλακτικά να τα εχουμε βράσει τα μακαρόνια ξεχωριστά σε νερο και να περιχύσουμε τη σαλτσα απο πάνω, και να προσθέσουμε λιγο ψιλοκομμενο μαιντανό.)

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ :

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

χαλβάς σιμιγδαλένιος

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

3 ΠΟΤΗΡΙΑ  ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ- ΖΑΧΑΡΗ

5 ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥ  ΝΕΡΟΥ -ΝΕΡΟ

1 ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΚΑΝΕΛΛΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΓΜΑ:

2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

1 ΠΟΤΗΡΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΛΑΔΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2 ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ,ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΜΙΑ,ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΛΙΓΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ.  ΜΟΛΙΣ ΡΟΔΙΣΕΙ ΛΙΓΟ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΙ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΙΓΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΚΟΛΛΗΣΕΙ.ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΟΣΟ ΣΙΡΟΠΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΜΑΣ [ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ]ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ.ΤΕΛΟΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΦΟΡΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΚΑΝΕΛΛΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: