ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ!!!!!

kathara_deutera

Η καθαρή Δευτέρα πλησιάζει!! Σας δίνουμε μερικές συμβουλές για το τι να μαγειρέψετε!!!

ΟΡΕΚΤΙΚΑ – ΣΑΛΑΤΕΣ:

DSC07913

ΦΑΒΑ

ΥΛΙΚΑ:

½ Κιλό φάβα

1 Μέτριο κρεμμύδι

½ Φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

Αλάτι

Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένετε τη φάβα, τη βάζετε σε μια κατσαρόλα , τη σκεπάζετε με νερό και την αφήνετε να βράσει.  Αφαιρείτε τον αφρό , μόλις την ξαφρίσετε την σουρώνετε σε ένα σουρωτήρι και  χυνεται το νερό απο την κατσαρόλα.  Στην κατσαρόλα τρίβετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ρίχνετε ξανά τη φάβα μέσα , προσθέτετε το λάδι και το νερό 2 ποτήρια και την αφηνετε να βράσει. Κατα διαστήματα ανακατεύετε και μόλις πιει το νερό και εχει βράσει σβήνετε τη φωτιά και μόλις κρυώσει εάν θέλετε την περνάτε στο μπλεντερ-μουλτι για να γίνει πιο λεια η υφή της. Σερβίρετε σε πιάτο με λίγο λάδι και αν θελετε λεμόνι.

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ

πατατοπιτακια!

ΥΛΙΚΑ:

1/2 κιλό Φύλλο κρούστας

1 κιλό και 300 γραμ. περίπου Πατάτες

Αλάτι

Πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας Δυόσμο ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο για επάλειψη φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες μας. Μόλις είναι έτοιμες αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Τις πολτοποιούμε σε ένα βαθύ μπόλ και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο δύσμο μας. Στη συνέχεια κόβουμε σε ροδέλες το φύλλο μας  λαδώνουμε κάθε ένα φύλλο ελφρά κάθε φορά και βάζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση αρκετή. Διπλώνουμε το φύλλο και τα βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε τοποθετήσει πρώτα μία λαδόκολλα.

Λαδώνουμε ελαφρά και από πάνω κάθε ένα ξεχαχωριστά και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν κάποιος δεν θέλει δυόσμο μπορεί να τον αντικαταστίσει με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο!

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΒΡΑΣΤΟ

112898-octopus3

ΥΛΙΚΑ:

1 χταπόδι

1 πρέζα αλάτι

Λίγη ρίγανη

Λίγο ελαιόλαδο

Λίγο πιπέρι

Χυμό απο Λεμόνι ή ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά πλένουμε το χταπόδι μας και σε μια κατσαρόλα με νερό το βάζουμε να βράσει με 1 πρέζα αλάτι μέχρι να μαλακώσει. Όταν το χταπόδι μας είναι έτοιμο το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το καθαρίζουμε. Αφαιρούμε το δόντι, και από το στομάχι και τα πλοκάμια τις μάυρες- σκούρες μεμβράνες.  Στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο πιπέρι, λίγη ρίγανη και δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο αλάτι ακόμα. Τέλρς ραντίζουμε με λίγο ξύδι ή λεμόνι ανάλογα τι προτιμάτε.

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

taramosalata

ΥΛΙΚΑ:

4-5 Φέτες Ψωμί

1 Κρεμμύδι  Ξερό  Μικρό

Χυμό από ένα λεμόνι

Ταραμάς Λευκός  1 Κουταλιά  Περίπου  80 Γραμ .

1 Φλιζτάνι του  τσαγιού ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε το ψωμί να μουλιάσει, αφαιρούμε την κορα και το στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά από το νερό.  Στη συνέχεια το βάζουμε στο μούλτι- μπλέντερ μαζί με τον ταραμά, το κρεμμύδι , το χυμό από το λεμόνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.  Το ελαιόλαδο το βάζουμε λίγο- λίγο μέχρι να δέσει όσο θέλουμε περίπου είναι ενα φλιτζάνι του τσαγιού.

ΓΑΡΙΔΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

τηγανιτές γαρίδες!!

ΥΛΙΚΑ:

1/2 κιλό Γαρίδες μικρές

Αλάτι

Αλεύρι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά καθαρίζουμε τις γαρίδες μας (βγάζουμε τα κεφάλια )και τις πλένουμε αρκετά καλά.Στη συνέχεια τις αλατίζουμε και σε λίγο αλουμινόχαρτο βάζουμε λίγο αλεύρι και τις αλευρώνουμε.Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λάδι και τηγανίζουμε μεχρι να ροδίσουν λίγο.

ΕΛΙΕΣ

olive2

Σε ένα πιάτο προσθέστε λίγες ελιές με λίγο ελαιόλαδο!

ΧΑΛΒΑ

χαλβάς με φυστίκι

Σε ένα πιάτο βάλτε διάφορες γεύσεις από χαλβάδες όπως..σοκολάτα, βανίλια, φυστίκι ή αμύγδαλο!

ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ ΜΕ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

πατατες σκορδάτες στο φούρνο!

1 κιλό πατάτες

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

3 σκελίδες σκορδο

Χυμό από ένα πορτοκάλι

Χυμό από ένα λεμόνι

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας.  Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και σε ένα μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το πορτοκάλι , το λεμόνι και τη μία σκελίδα σκόρδο και χτυπαμε να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.  Περιχύνουμε τις πατάτες μας στο ταψί και το υπόλοιπο σκόρδο το κοβουμε σε ροδέλες ή μικρά κομμάτια και το βάζουμε τόπους – τόπους μέσα στο ταψί μας. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου ώσπου να ροδίσουν και να μαλακώσουν οι πατάτες μας.  Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό στο μισάωρο!

ΚΥΡΙΟΣ ΓΕΥΜΑ:

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

nistisimo_xtapodi_me_kofto_makaronaki

ΥΛΙΚΑ:

1 Κιλό χταπόδι

½ Κιλό μακαρονάκι κοφτό

½ Ποτήρι ελαιόλαδο

2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα

½ Κιλό ντομάτες τριμμένες

½ Ποτήρι κόκκινο κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι μας  ,δηλαδή αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια , το στομάχι και το μελάνι, και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.  Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι και ρίχνουμε το χταπόδι να σιγοβράσει μόνο με το υγρό που βγάζει.  Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει ακόμα 10με 15  λεπτά.  Ρίχνουμε την ντομάτα, λίγο αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να μαλακώσει, μισή ώρα ακόμα.  Βγάζουμε το χταπόδι από τη κατσαρόλα μας  και προσθέτουμε 5 με 6 ποτήρια νερό  και αφού βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.  Σερβίρουμε μαζί με το χταπόδι σε μιά πιατέλα.

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ

kalamarakia

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Αλεύρι για πασπάλισμα

Λάδι για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια μας. Στη συνέχεια προσέχουμε να τα έχουμε στραγγίξει πάρα πολύ καλά για να μη μας πιτσιλίζουν πολύ στο τηγάνισμα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αλευρώνουμε. Τα τηγανίζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για να μη μας κολλήσουν και προσέχουμε το πιτσίλισμα! Όταν είναι έτοιμα σερβίρουμε αφού πρώτα ρίξουμε λεμόνι από πάνω.

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ:

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

λουκουμάδες!

ΥΛΙΚΑ:
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
60 γρ. νωπή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3 & 1/4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο βαθύ μπόλ, ή μια λεκάνη βαθιά, ρίχνουμε το αλεύρι αφού πρώτα το κοσκινίσουμε, το αλάτι και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό αφού πρώτα εχουμε λιώσει μέσα σε αυτό τη μαγιά μας.  Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός και σκεπάζουμε το μπόλ – λεκάνη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Τηγανίζουμε σε  ζεστό λάδι και από τις δύο πλευρές ίσα ίσα μέχρι να ροδίσουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: