ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

tsoureki!

Συνταγή για πολίτικο τσουρέκι με μαστίχα, μαχλέπι και κακουλέ!! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι

6 αυγά

2 φακελάκια μαγιά σκόνη

1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

1 πακέτο βούτρο 250 γραμ.

2 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλιά μαστίχα

2 κουταλιές μαχλέπι

2 κουταλιές κακουλέ

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Ξύσμα πο 1/2 λεμόνι και από 2 πορτοκάλια

Ασπρισμένα αμύγδαλα φιλέ για πασπάλισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Φτιάχνουμε αρχικά το προζύμι μας, δηλαδή ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με προσοχή να μη μας κάψει, και ρίχνουμε το γάλα σε μια βαθιά λεκάνη – μπόλ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Στη συνένεια προσθέτουμε και 1 1/2 φλιτζάνι τοου τσαγιού από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αφήνουμε σπεπασμένο με μια πετσέτα για μισή ώρα περίπου μέχρι να διπλαστιαστεί σε όγκο.

Στη συνέχεια βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα 5 αυγά (το 6ό το κρατάμε για να αλείψουμε τα τσουρέκια μας) και τα προσθέτουμε στο βούτυρο με προσοχή να έχει κρυώσει το βούτυρο!!!

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το κακουλέ, το μαχλέπι και τα ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και ανακτεύουμε καλά. Ρίχνουμε αυτό το μίγμα στη λεκάνη – μπόλ με το προζύμι μας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική και να πλάθεται εύκολα αλλα να μη μας κολλάει . Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι αν δειτε ότι κολλάει. Σκεπάζουμε τη λεκάνη – μπόλ με μεμβράνη και πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου για να φουσκώσει καλά.

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας, χωρίζουμε σε κομμάτια και φτιάχνουμε κορδόνια και πλέκουμε τα τσουρέκια μας. Μπορούμε επίσης να τα κάνουμε και στρογγυλά ή σε ότι σχήμα θέλουμε.

Τα βάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα στους 50 βαθμούς. Μετά το μισάωρο με προσοχή τα αλείφουμε με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό και αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά τα τσουρέκια μας.

Προσοχή: Όταν θα ανοίξετε για να πασπαλίσετε με αυγό θέλει προσοχή να μη μας κάτσουν τα τσουρέκια! Σιγά-σιγά και χωρίς να τα κουνήσετε πολύ και να τα πιέσετε με το πινέλο, ολα θα πρέπει να γίνουν ελαφρά!!

Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: